Deurle en Latem zingen

De liedjes voor 2016

Omdat samen zingen fijn is, en omdat milieu en klimaat ertoe doen.

Op deze pagina vind je de liedjes die voor 2016 op het programma staan, in de juiste volgorde.

Laat ons een bloem
Laat ons een bloem (zoals Yevgueni het zong in 2006, en er "Zo is er maar één" mee won)

Laat ons een bloem (Louis Neefs)

Al in 1970 zong Louis Neefs dit nummer. Het is nog altijd populair en heeft ook niet aan relevantie ingeboet: bijna vijftig jaar later moet de wereld nog altijd een eeuwigheid mee. De wereld zal dat wel fiksen, maar de kans wordt snel klein dat dat in omstandigheden zal gebeuren die voor de mens comfortabel zijn.

kZou zu gere wille leve!

'k Zou zu gere wille leven

De teksten van Walter De Buck, zijn, behalve Gents en volks, ook geëngageerd.

We dromen mee van een betere wereld.

De aarde
Laat Urbanus het nog maar eens zingen. Live met een gitaar en zijn mimiek.

De aarde (Urbanus)

Simpel.

Do it Now!
Hoop, in tijden van apartheid. Gezongen door Eddy Grant in 1988.

Gimme Hope, Joanna

Give me hope, Joanna. Dat apartheid, dat onrecht mag verdwijnen.

Dat de Zuid-Afrikaanse apartheid zou verdwijnen, geen mens die er zinnig kon aan twijfelen, maar waarom moest het zo lang duren en zoveel kosten? En zijn racisme, segregatie en onrecht nu overal van de baan?

Hoewel Zuid-Afrika niet uit de problemen is, hebben zijn bewoners ondertussen laten zien dat verbetering altijd mogelijk is. Het zou best kunnen dat het zingen van een liedje daartoe heeft bijgedragen.

La Mer

La mer

La Mer van Charles Trenet is niet alleen in het Franse chanson een klassieker. Het liedje is meer dan een ode aan de zee, het laat een nostalgisch vakantiegevoel aanwaaien.

Laten we er even niet aan denken dat de zee van toen niet meer bestaat.

Laat ons een bloem
Aan welke Marie-Louise Bart Kaëll echt dacht, is niet zo duidelijk.

De Marie-Louise (Bart Kaëll)

De meezinger van Bart Kaëll.

Do it Now!
What a wonderful world, tijdloos gezongen door Louis Armstrong.

What a wonderful world

Dit bekende liedje van Louis Armstrong uit 1968 werd door Bob Thiele & Douglas David Weiss geschreven tijdens een raciaal en politiek geladen periode in de VS. Het spreekt aan door zijn positieve, blije blik op de toekomst en zijn almaar relevanter wordende naïviteit. Louis Armstrong zei er zelf dit over (hij noemde zichzelf vaak Pops, en "a gasser" betekent zoiets als "megacool"):

"Some of you young folks been saying to me, Hey Pops, what you mean 'What a wonderful world'? How about all them wars all over the place? You call them wonderful? And how about hunger and pollution? That ain't so wonderful either.

Well how about listening to old Pops for a minute. Seems to me, it ain't the world that's so bad but what we're doing to it. And all I'm saying is see what a wonderful world it would be if only we'd give it a chance. Love baby, love, that's the secret, yeah. If lots more of us loved each other we'd solve lots more problems. And then this world would be a gasser. That's what old Pops keeps saying."

Do it Now!
Singin' in the Rain uit de gelijknamige film uit 1952 (Gene Kelly)

Singing in the Rain

Het hoeft gelukkig niet te regenen om gelukkig te zijn, maar soms helpt het een beetje. In elk geval in een film

We kunnen maar beter leren gelukkig te zijn met wat ons overkomt, zeker nu de regenbuien alsmaar feller worden.

Do it Now!
Do it Now! : de finale clip. Je vindt op de site van Sing for the Climate talloze andere versies.

Do it Now!

In september 2012 zong heel het land Do It Now! voor het klimaat. Ook Sint-Martens-Latem zong enthousiast mee. Het is een aanstekelijk lied met een boodschap: doe alsjeblief iets aan de klimaatverstoring.

Eind 2015 was de wereldpolitiek het erover eens: we moeten meteen maatregelen nemen, iedereen, en al zeker de rijke landen, moeten hun beslag op de wereld (onze ecologische voetafdruk) dingend naar beneden halen, willen we ook maar een schijn van kans halen om de temperatuurstijging onder de 2°C te houden. Dat is geen veilige grens: 1,5°C is al riskant, ook daarover was de klimaatconferentie van Parijs het eens.

En toch beweegt er te weinig: internationaal, nationaal, lokaal. Do it now!


Afspraak

We zingen op zondag 28 augustus 2016 vanaf 11.30 uur, op het grasveld en in de tent achter het gemeentehuis, Dorp, Latem. Daarna kun je nog samen aperitieven. We trakteren met vegetarische hapjes. Lekker, duurzaam.

Tot dan?

Ondertussen kun je ons bereiken via:

Bedankt voor je medewerking!

niet blaffen maar zingen

© 2016 rechten voorbehouden

14 juli 2016
[tlz0/vlz1] [21 aug 2016]


Disclaimer: Deze website is uitsluitend bedoeld als toelichting bij een concreet evenement. Er kunnen geen rechten aan de informatie op deze website worden ontleend. Hoewel we zorgvuldigheid nastreven bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, kunnen wij niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie en kunnen wij niet aansprakelijk zijn voor de inhoud, noch voor het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Links naar andere sites en bronnen, of het feit dat andere sites hierheen verwijzen impliceert in geen geval dat wij akkoord gaan de inhoud van die sites. Het gebruik van dergelijke links is voor eigen risico.

Cookies: Deze site maakt geen gebruik van cookies.

Rechten: Meent u dat we ondanks onze voorzorgen op een of andere manier uw rechten schenden, meldt u dat dan meteen via , zodat we fouten snel kunnen rechtzetten.